måndag 6 april 2009

Kort redogörelse om IPRED-lagen

Först ska klargöras att det alltid måste finnas ett beslut från en svensk domstol för att namnet på en abonnent bakom ett visst IP-nummer ska lämnas ut.

Lagändringarna (tillsammans populärt kallad IPRED-lagen) innebär bland annat att svensk domstol, kan besluta att en Internetleverantör ska ge rättighetshavaren information om vilken abonnent som har ett visst IP-nummer. Notera att ett beslut från domstolen att Internetleverantören ska röja identiteten på en abonnent bakom ett visst IP-nummer enbart ska göras om 1. tillräcklig bevisning (på sannolika skäl) lämnats om att det har begåtts ett intrång med hjälp av aktuell IP-adress och 2. om domstolen efter en s.k. proportionalitetsbedömning anser att det är rimligt att lämna ut den enskildes identitet. En proportionalitetsbedömning innebär att rättighetsinnehavarens behov av information vägs mot andra intressen, såsom bl.a. den enskildes integritet. För att rättighetsinnehavaren ska få ut uppgifterna krävs intrång i form av nedladdning eller fildelning av viss omfattning.

Detta bör i normalfallet innebära att mindre ringa intrång, dvs. om enbart mindre mängder (ett fåtal verk) material laddats ner (skilj från ladda upp/fildelning!) inte ska räcka för att domstolen ska anse att det står i rimlig proportion att faktiskt lämna ut namnet på IP-adressens innehavare.
Dock kan mindre mängder uppladdat/fildelat material av film- och musikverk anses medföra tillräckligt stor skada för att ett utlämnande enligt de nya bestämmelserna ska anses befogat. Typiskt sätt bör alltså krävas att intrånget som skett ska uppgå i viss omfattning för att information om en enskild abonnent bakom en IP-adress ska lämnas ut till rättighetsinnehavaren.

För det fall att domstolen beslutar om att lämna ut information om innehavaren av en IP-adress ska innehavaren informeras om utlämnandet.

Inga kommentarer: