fredag 17 april 2009

Nytt lagförslag tvingar bredbandsoperatörerna att spara IP-nummer

Nu förbereds en lag som bygger på EU:s datalagringsdirektiv Datalagringsdirektivet (Direktiv om lagring av elektronisk data). Direktivets officiella och fullständiga titel är Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/24/EG av den 15 mars 2006 om lagring av uppgifter som genererats eller behandlats i samband med tillhandahållande av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster eller allmänna kommunikationsnät. Den svenska versionen finns än så länge enbart i form av en SOU; Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning (SOU 2007:76).

SOU utredningen föreslår att operatörerna till skillnad från idag ska bli skyldiga att lagra sina kunders trafikuppgifter i ett år. Förslaget innebär vidare att operatörerna inte ska få använda trafikuppgifterna för egna syften och att trafikuppgifterna måste förstöras efter den ettåriga lagringstiden. Post- och telestyrelsen föreslås ha tillsyn över operatörernas verksamhet.

Konsekvensen av ett införande av föreslagen lag blir att bredbandsoperatörer som idag inte lagrar IP-nummer, inte längre med laglig rätt kan undvika att lagra sina kunders IP-nummer. Vilken i in tur medför att rättighetsinnehavare fullt ut kan ta hjälp av IPRED-lagen i sin jakt efter fildelare.

Inga kommentarer: